Cand se monteaza prefiltre pentru sedimente la intrare in casa/ bucatarie/ baie – la apa din reteaua publica? Ce tip de prefiltre?

In peste 99 dintre 100 de situatii nu este necesar niciun prefiltru la apa din reteaua publica, din experienta.
Doar in situatii particulare sau preventiv este util sa fie montat un prefiltru general, dupa apometru.

In anumite zone daca apa are sedimente in exces, temporar (lucrari temporare la cativa Km, sedimentele se disperseaza si apa pare transparenta) sau continuu (in subsolul cladirii robineti/ coturi din fier sau teava intre cladire si conducta de sub sosea genereaza mai multe sedimente).
Precum aerul din orase, in intersectii este transparent dar are sedimente invizibile, care se depun pe autoturisme sau coloreaza un guler alb, la fel pot exista in apa in situatii particulare (apa pare transparenta dar poate contine sedimente in exces).

 • Aerul transparent contine sedimentele invizibile care se depun pe autoturismele parcate.
 • Apa transparenta nu inseamna apa fara sedimente.

Cand sedimentele vin de la distanta mare, sunt dispersate si nu se vad, apa pare transparenta.
Majoritatea clientilor nu folosesc niciun prefiltru.

Recomandarea este sa folositi prima data doar filtrul 3M AquaPure si daca ii scade debitul mai devreme de 12 luni, uterior, puteti monta un prefiltru.

Folosite fara prefiltru, cartusele filtrante 3M AquaPure in bucatarie, dureaza:

 • Unii clienti in Iasi si Bucuresti le-au inlocuit la 2 – 3 ani (fara sa scada debitul filtrului semnificativ).
 • Alti clienti in anumite zone sau anumite cladiri le-au inlocuit la 6 luni sau mai devreme in cazuri particulare. Doar in aceste situatii particulare, va recomandam sa ne sunati la 0770772334 si recomandarile sunt:
  – (clic pe link-ul albastru) un prefiltru
  – (clic pe link-ul albastru) un filtru mai mare 3M HF20-I sau 3M C-CS-FF (cu debit de 3-4 ori mai mare, capacitate mai mare si rezistenta foarte buna la sedimente)
 • Majoritatea clientilor le inlocuiesc la 8 – 12 – 15 luni.
  Recomandarea este sa fie inlocuit cartusul la maxim 12 luni.

Telefon 0770772334 pentru orice intrebare si suport tehnic personalizat, cu ingineri chimisti cu experienta, specializati in filtrarea apei.

Recomandari la apa din retea:

 1. Daca este necesar, 1 prefiltru din polipropilena, cu finete incepand de la 1 micron – 5 microni. La casa, daca este necesar, se pot monta 2 (click aici pentru produse).
  Poza exemplu: prefiltru la intarare (dupa apometru) dupa utilizare aprox 6 luni.
  Prefiltru - filtru sedimente la intrare in casa - purification.ro
 2. NU SITA – este inutila daca aveti filtrul din polipropilena. Precum sita pentru tantari la geamuri, trec toate sedimentele fine (apa colorata trece prin sita). Sita retine doar particule mari, vizibile (precum nisipul).
  Sedimentele mari si mici, invizibile, in suspensie sunt retinute partial doar de filtrul din poliproplena.
  De sita trec toate sedimentele fine. Sita nu ajuta.
  Apa colorata trece prin sita.
  Poza exemplu, dupa cateva luni:
  sita (prima) a ramas curata insa filtrul din polipropilena (al doilea) s-a colorat in maro (nou era alb). De sita au trecut toate sedimentele fine, invizibile. Doar filtrul din polipropilena este suficient si s-a colorat cu sedimente (nou era alb).

  Prefiltre/ filtre sedimente la intrare in casa, pe teava principala, dupa apometru

 3. Nu recomandam alt filtru cu carbune activ, inaintea filtrului 3M AquaPure. Este suficient. Este testat la concentratii de 4 ori mai mari decat maximele admise in retea, incat retine in totalitate gustul si mirosul de clor (filtrul 3M AquaPure este testat la 2 mg de clor/litrul de apa si in retea conform legii apei trebuie sa existe min 0,1 – max 0,5 mg de clor/litrul de apa).

Unde se monteaza prefiltrul?
Recomandam la intrare in casa/ bucatarie, pe teava principala cu apa rece, dupa apometru.

 • Apartamente, cu coloane separate: la intrare, pentru intreaga bucatarie sau baie, dupa apometru.
 • Case sau apartamente cu camera tehnica: la intrare pe teava principala, dupa apometru.
  Prefiltrul are capacitate mare si debit mare pentru intreaga casa (suficient pentru 4-5 chiuvete deschise in acelasi timp) – este util pentru intreaga casa, nu doar inaintea filtrului 3M AquaPure.

Ce protejeaza?

 • Protejeaza masina de spalat din bucatarie (rufe mai albe), bateriile de la chiuvete de uzura, centra termica si tevile de depuneri de sedimente etc. – este foarte util.
 • Orice alt echipament si reteaua de tevi din casa, de depuneri de sedimente.

Prefiltrul retine partial sedimentele fine – doar cat sa faca apa transparenta pentru protejarea generala a echipamentelor.

Este diferit de filtrul 3M AquaPure – retine diferenta de sedimente extrem de fine, invizibile, clorul, plumbul etc. datorita blocului din carbune activ, 3M Carbon Block proprietar.

Precum tabloul cu sigurante electrice la intrare in casa protejeaza toate echipamentele electrice din casa → la fel un prefiltru protejeaza de un val de sedimente tevile si toate echipamentele din casa.
Precum un purificator de aer retine particulele solide invizibile, la fel filtrul 3M AquaPure retine din apa particulele solide invizibile (plus clor si alte substante chimice).

Cand se monteaza?

 • In general nu este necesar la apa din retea.
  Preventiv pentru sedimente este util sa fie montat montat un prefiltru general pentru intreaga apa din casa/ bucatarie/ baie, daca exista spatiu.
 • Cand sunt lucrari la retea (si la distante mai mari) sau reteaua din cladire mai are elemente din fier.
 • Cand observati pe chiuveta pete galbele.

Petele albe de calcar provin din mineale naturale solubile in apa, nu sunt sedimente de rugina si nu se retin cu prefiltrul:

Petele albe sunt formate de minerale naturale (denumite si electroliti) care se formeaza:
– cand se usuca apa pe chiuveta (cand se evapora raman mineralele naturale).
– se depun in special din apa calda. In apa rece sunt dizolvate si cand apa este incalzita, mineralele precipita si se aglomereaza.

Telefon 0770772334 pentru orice intrebare si suport tehnic personalizat, cu ingineri chimisti cu experienta, specializati in filtrarea apei.

One thought on “Cand se monteaza prefiltre pentru sedimente la intrare in casa/ bucatarie/ baie – la apa din reteaua publica? Ce tip de prefiltre?

 1. Pingback: Mi-am asigurat calitatea apei la casa cu purification.ro - Dragos Schiopu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: